Η Σάμος ένα από τα ανατολικότερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους δυο βήματα από τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι πασίγνωστη για τα κρασιά της και ειδικότερα για το Λευκό Μοσχάτο κρασί που είναι μοναδικό στον κόσμο. Ανάμεσα στους πρώτους κάτοικους του νησιού ήταν οι Πελασγοί, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν την λατρεία της θεάς Ήρας. Η Σάμος έφτασε στην μεγαλύτερη ακμή της κατά την διάρκεια του τύραννου ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ όπου έγινε μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής, κυριαρχώντας τη θάλασσα με τις γνωστές ΣΑΜΑΙΝΕΣ, σκάφη με πέντε σειρές κωπηλατών. Η πρωτεύουσα της Σάμου, Η πόλη της Σάμου ή Βαθύ, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις καταπράσινες πλαγιές που περιστοιχίζουν τον μεγαλύτερο κόλπο του νησιού. Έχει κρατήσει την μοναδικότητα της με τα νεοκλασικά της αρχοντικά χρωματισμένα σε απαλές αποχρώσεις. Στη Σάμο υπάρχουν δυο κυρίως μουσεία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα αρχαίων γλυπτών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το πασίγνωστο άγαλμα του ΚΟΥΡΟΥ της Σάμου, αντικείμενα από την Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο, περισσότερα των οποίων έχουν βρεθεί στο Ηραίον (Ναός της Θεάς Ήρας) το μεγαλύτερο αρχαίο μνημείο της Σάμου και το Βυζαντινό Μουσείο με κειμήλια από Σαμιακά Μοναστήρια .
Από το Βαθύ εάν κατευθυνθείς προς νότο θα βρεθείς μετά από 14 χιλ. στο Πυθαγόρειο (Παλιά ονομασία ΤΗΓΑΝΙ), ένα μικρό παραδοσιακό λιμάνι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας. Στην περιοχή αφθονούν αρχαιολογικοί χώροι όπως το Τείχος του Πολυκράτη (2ο μισό του 6ου αιώνα π.Χ), το Αρχαίο θέατρο, το γνωστό Ευπαλείνιο Τούνελ, τεχνικό θαύμα του 6ου π.Χ αιώνα φτιαγμένο για να τροφοδοτεί με νερό την πόλη, το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη (19ος αιώνας).

Σε μικρή απόσταση από το Πυθαγόρειο θα βρείτε το Ηραίον, με το ναό της θεάς Ηρας που πιστευεται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, Ελληνιστικά και Βυζαντινά κτίρια ακόμη και πρωτοχριστιανικούς ναούς.
Το Καρλόβασι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη και λιμάνι της Σάμου, βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού και αποτελείτε από τρεις περιοχές, Το παλιό, το νέο και το κεντρικό Καρλόβασι. Και εδώ επίσης θα βρεις εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά κτίρια. Σε απόσταση 2 χιλ θα βρεθείς στην καταπληκτική παραλία Ποτάμι.
Ο δρόμος μεταξύ Βαθέως και Καρλοβάσου είναι μια εκπληκτική παραλιακή διαδρομή ανάμεσα στην θάλασσα, σε καταπράσινα βουνά και γραφικά χωριά όπως Κοκκάρι, Αυλάκια, Βουρλιώτες, Αγ. Κωνσταντίνος κτλ..
Έξη χιλ. νοτιότερα από το Καρλόβασι χτισμένο σε περίοπτη θέση θα βρεις τον Μαραθόκαμπο. Εδώ είναι το μπαλκόνι του Αιγαίου. Λίγο πιο κάτω είναι ένα μικρό λιμάνι ο Όρμος Μαραθοκάμπου με τις καθαρές αμμουδιές Βοτσαλάκια, Χρυσή Άμμος, Αι Γιάννης, Ελειμώνας. Στην περιοχή θα βρεις πολλές παλιές εκκλησίες και σπήλαια να εξερευνήσεις. Εδώ βρίσκεται και το σπήλαιο του Πυθαγόρα.
Εάν επιστρέψεις στο Βαθύ από τον εθνικό εσωτερικό δρόμο του νησιού θα περάσεις από πάρα πολύ όμορφη διαδρομή και από τα χωριά Πύργος, όπου θα βρεις αγνό μέλι, βότανα και μυρωδικά, το χωριό Κουμαραδαίοι όπου η αγγειοπλαστική είναι τέχνη, το κεφαλοχώρι Χώρα όπου μπορείς να κάνεις μια στάση για ουζάκι ή αναψυκτικό στον Πλάτανο και την πόλη Μυτιληνιοί, εμπορικό κέντρο με μεγάλη βιοτεχνική δραστηριότητα ,και το παλαιοντολογικό της μουσείο με ευρήματα προϊστορικά μαμούθ και σαρκοβόρα ζώα.